ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση
“ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ”

Εμείς, δημότες του νέου δήμου, άνθρωποι πολιτικά δραστηριοποιημένοι στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας, του πολιτισμού, ενεργοί πολίτες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, προβληματισμένοι νέοι και φοιτητές, δεν συναντηθήκαμε σήμερα συγκυριακά για να προωθήσουμε ένα ακόμα ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές.
Μας ενώνει η αγωνία για το παρόν και το μέλλον και βασικά η πεποίθηση ότι η κατάσταση στο νέο δήμο μας αύριο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι όμοια με τη σημερινή των δήμων Νάξου και Δρυμαλίας.
Συντονίζοντας τη δράση μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία της συγκρότησης της  Εναλλακτικής Δημοτικής Κίνησης, “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ”.
Πρωταρχικός μας όρος είναι η  Κίνηση να μην έχει προσωποκεντρική μορφή, να μην έχει δεσμεύσεις (κομματικές, συντεχνιακές, οικονομικές, τοπικιστικές), να είναι κίνηση ισότιμων ενεργών δημοτών που θα αποφασίσουν μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες ποιος θα τους
εκπροσωπεί στην κοινωνία και στους θεσμούς.
Η κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ” είναι μια αδέσμευτη, πολυφωνική, αγωνιστική συλλογικότητα, που στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την δημιουργική πολιτική παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα όχι απαραίτητα μέσα από την εκλογική διαδικασία. Είναι ένα εγχείρημα με συνέχεια, που η δυναμική του δεν θα εξαντληθεί στις δημοτικές εκλογές, αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά.

Καθημερινά παρακολουθούμε τις συναλλαγές, τις πιέσεις από κυβερνητικά και εξωθεσμικά κέντρα με σκοπό να μας επιβάλλουν την ίδια αποτυχημένη πολιτική και τους εκπροσώπους τους, που μας διοίκησαν τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη Νάξο στη δραματική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Να εφαρμόσουν την ανεπαρκή - χρεωκοπημένη πολιτική του Δήμου Νάξου, να επιβάλλουν μέσα από τον Καλλικράτη το πρόγραμμα σταθερότητας (μνημόνιο) στην κοινωνία και στην επικράτεια του νέου δήμου.

Βασικός μας στόχος είναι ν' ανοίξουμε νέους δρόμους πραγματικής προόδου για τα νησιά μας προς όφελος όλων των δημοτών και να κόψουμε το δρόμο στους εκπροσώπους του δικομματισμού που σκοπεύουν να οδηγήσουν το δήμο μας σε μια ακόμη καταστροφική τετραετία.

Η κίνηση “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ” θα παλέψει για ένα Δήμο:

-  που αφήνει «χώρο» στους πολίτες του, που συναντάται με τις πρωτοβουλίες και τα κινήματά τους, ένα δήμο δημοκρατικό που δεσμεύεται από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων.
-  που προστατεύει και αξιοποιεί τον κοινό πλούτο, που στέκεται δίπλα σε όλες τις παραγωγικές ομάδες, όλους τους εργαζόμενους και τους μετανάστες για την ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου.
-  Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που σχεδιάζει το μέλλον με γνώμονα τις κοινές ανάγκες, τις αρχές και τις αξίες των δημοτών.
-  Που θα υπερασπίζεται τους δημόσιους (ελεύθερους) χώρους, που στοχεύει στην ανθρώπινη διαβίωση σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον, στην πόλη, στα χωριά και τα νησιά.  
-  Προτείνουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζεται στον τοπικό τρόπο ζωής και παραγωγικής δραστηριότητας, στις ιδιαιτερότητες, στις τοπικές δυνατότητες, που σέβεται το εύθραυστο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.
-  Διεκδικούμε ένα Δήμο που θα δώσει άμεσα δυνατότητες ανάπτυξης στις αποκλεισμένες ορεινές και μικρονησιωτικές κοινωνίες, που θα δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες παραμονής των κατοίκων στο τόπο τους.
-  Ένα Δήμο που θα εκφράζει την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του χώρου μας, θα υπερασπίζεται δημιουργικά την πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε χωριού και νησιού, θα ενισχύει και θα προάγει κάθε άξια τοπική πολιτιστική δράση ατόμων και συλλόγων.
-  Ένα Δήμο που θα παλεύει τις καταστροφικές συνέπειες του Καλλικράτη, την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και των οικονομικών πόρων, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, τις απολύσεις, τον εκτοπισμό των δημοτών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τον ασφυκτικό  έλεγχο της κεντρικής εξουσίας.

      Καλούμε όλους τους δημότες της Δονούσας, της Ηρακλειάς, των Κουφονησίων, της Νάξου και της Σχοινούσας που σήμερα είναι απογοητευμένοι και αποκλεισμένοι από τα κοινά, που θέλουν να δώσουν την απάντηση στη διαφθορά, στις συναλλαγές, στο θράσος και την έπαρση των αρχόντων, στην βίαια επιβολή του Καλλικράτη, κάθε προβληματισμένο και ευαίσθητο πολίτη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση, να συμπορευθούμε  στους δρόμους της πραγματικής προόδου για τα νησιά μας, στους δρόμους της κοινωνικής αντίστασης, να συμπαραταχθούμε γύρω από τους “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ” για  να αγωνιστούμε όλοι μαζί  για το ΔΗΜΟ που έχει άμεση ανάγκη σήμερα ο τόπος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου