ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ






* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Εμείς, αγαπητοί, νοιώθουμε επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε το σήμερα στους κατοίκους των νησιών μας .




Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης, κλήθηκε και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 21/9 στη Σύρο.
Στον χαιρετισμό-τοποθέτησή του, ανέφερε τα παρακάτω:
“Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, χαιρετίζουμε τη σύγκληση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ελπίζουμε να βρεθεί τρόπος να συνεδριάζει ανά 3μηνο όπως ο νόμος αναφέρει.
Είναι γνωστή η ριζική αντίθεσή μας με τον Καλλικράτη, ενός νόμου που είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην Τ.Α και το εργαλείο για την επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Αλλά το χειρότερο όλων είναι ότ,ι με την μη εφαρμογή της απλής αναλογικής, ενισχύθηκε η αλαζονεία της εξουσίας.
Η αρχή του ενός άνδρα, δηλαδή του περιφερειάρχη, είναι τροχοπέδη κάθε δημιουργικής δημοκρατικής σκέψης. Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη στις περισσότερες περιφέρειες αποφεύγεται συστηματικά να εκλεγεί.
Η πλειοψηφία όσων συμμετέχετε στην επιτροπή γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και οι υπόλοιποι τα μαθαίνετε και τα εμπεδώνετε «εν τοις πράγμασι» σε καθημερινή βάση.

Συνάδελφοι, είναι εμφανές ότι επιχειρούνται πολιτικές άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων και αναπτυξιακών τομέων (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, απορρίμματα, κοινωνικές υπηρεσίες και πολλών άλλων).
Περιφερειακή ανάπτυξη και κάθε στρατηγικός σχεδιασμός -προς την κατεύθυνση της
πραγματικής ανάπτυξης όμως- χωρίς συμμετοχή, κινητοποίηση και συνειδητοποίηση των πολιτών στα αντίστοιχα θέματα, δεν είναι εφικτή, ή αν επιχειρηθεί θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις και σε εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
Στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο δόθηκε αγώνας για να απαληφθούν από το στρατηγικό σχεδιασμό οι ΕΟΖ και δικαιωθήκαμε. Σήμερα οι ΕΟΖ αντικαταστάθηκαν με τα ειδικά κίνητρα … .
Αγαπητοί συνάδελφοι, το ρεζουμέ όλης αυτής της φασαρίας -τολμώ να πω- που κόστισε μόνο η πρώτη μελέτη στο φορολογούμενο 70.000 + ΦΠΑ, το αποτυπώνει σε δημοσίευμα του ο Πρόεδρος της Επιτροπής του στρατηγικού σχεδιασμού κ. Βασίλης Μαργάρας.
«Ωστόσο ως περιφέρεια έχουμε την υποχρέωση να παρουσιάσουμε όλες τις στρατηγικές μας δυνατότητες για να πείσουμε ότι πραγματικά αξίζει η μαζική ευρωπαϊκή κρατική και ιδιωτική επένδυση στα νησιά μας μιας και μπορεί να αποφέρει ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.»

Εμείς, αγαπητοί, νοιώθουμε επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε το σήμερα στους κατοίκους των νησιών μας, με αξιοπρεπή υγεία και παιδεία, με αποτελεσματική συγκοινωνία, με πιστοποίηση των προϊόντων μας, με λειτουργία των πολύπαθων σφαγείων και άλλων απαραίτητων για την τοπική οικονομία μας υποδομών και τόσα άλλα που σαφώς τα γνωρίζετε. Χρειαζόμαστε λύσεις απλές, οικονομικές, που θα σέβονται το περιβάλλον που κληρονομήσαμε, θα επιλύουν με σοφό τρόπο χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτά των σκουπιδιών, της ύδρευσης, άρδευσης, της διαχείρισης υγρών αποβλήτων κ.ά.
Γιατί για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον, αντίθετα με τα μεγαλεπήβολα και τιτάνια έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέχρι σήμερα, τα οποία μετά καλούνται οι πολίτες να τα συντηρήσουν, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα (π.χ βιολογικός Κουφονησίου, η μαρίνα σκαφών αναψυχής Σύρου, το Parking Ερμούπολης και πολλά άλλα, που υλοποιήθηκαν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εργολάβων, οι οποίοι αποτελούν και τους χρηματοδότες της εξουσίας).
Αν δεν ασχοληθούμε πρωτίστως με το σήμερα, ο κάθε στρατηγικός σχεδιασμός για το μέλλον θα είναι μόνο για τους ξένους επενδυτές μιας και τα περισσότερα νησιά μας θα έχουν εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους των. Ειλικρινά ευχόμαστε γόνιμο αποτέλεσμα στην επιτροπή σας”.

Επίσης, ο Παύλος Χρυσαφίδης διένειμε στους παρευρισκόμενους τις θέσεις της παράταξης σχετικά με το όραμα των “Πολιτών Κόντρα στον Καιρό” για όλους τους τομείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Ακτοπλοϊα-Μεταφορές, Πρωτογενής Τομέας, Πολιτισμός, Τουρισμός, Χωροταξικός Σχεδιασμός, κλπ)


21/9/2012     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου