ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ






* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Πολίτες για τα νησιά μας: Εκδήλωση για το σήμερα και το αύριο στη διαχείριση των υδάτων στη Νάξο





απο  naxostimes.gr
Τις θέσεις και τις προτάσεις της για το πολύ σημαντικό θέμα της διαχείρισης των υδάτων στο δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρουσίασε η δημοτική παράταξη «Πολίτες για τα νησιά μας» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο της Παντάνασσας στη Χώρα Νάξου.
 Κατά το ξεκίνημα της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους εργάτες που έχασαν στη ζωή τους από τροχαίο δυστύχημα στην Τήνο και αμέσως μετά ο επικεφαλής της Κίνησης Βασίλης Βρούτσης, ο Γραμματέας των «Πολιτών» Βασίλης Θεωνάς, το μέλος της παράταξης Νίκος Νικολάκης και ο δημοτικός σύμβουλος των Πολιτών Αντώνης Βασαλάκης ανέπτυξαν τις θέσεις και τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης για το θέμα του νερού.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους (λιγοστούς) παρευρισκόμενους και συζήτηση.
«Εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο δήμο αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
 «Αφορμή της συνάντησης αυτής είναι η παρατεταμένη ανομβρία στον τόπο μας οι συνέπειες της οποίας στέκεται σαν πέλεκυς στο κεφάλι μας. Το ζήτημα διαχείρισης του νερού για εμάς είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα που έχει να διαχειριστεί ένας δήμος όπως ο δικός μας» σημείωσε ο επικεφαλής των
«Πολιτών» Βασίλης Βρούτσης προσθέτοντας ότι το θέμα του νερού αφορά τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία του τόπου. «Πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και για να το πετύχουμε αυτό υπάρχει ως αναγκαιότητα ένας σοβαρός προγραμματισμός» είπε.
Ο κ. Βρούτσης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές, ενώ δεν υπάρχει και καμία ενημέρωση στους πολίτες. «Το πρόβλημα είναι ορατό και δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Μάιος μήνας και δεν επιτρέπεται να μην έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης από το Δήμο για να προσέχουμε όλοι και να μη σπαταλάμε νερό. Από το 2011 μέχρι σήμερα ο δήμος αντιμετωπίζει το θέμα της επάρκειας νερού με γεωτρήσεις. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο οι δύο ταμιευτήρες να έχουν απόθεμα 550.000 κυβικά που θα φτάσει για 50-60 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι το νησί θα υδρεύεται από γεωτρήσεις. Από το Μάρτιο έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι όταν δεν έβρεχε και ο δήμαρχος έλεγε «ο Θεός αγαπάει τη Νάξο». Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό έργο ούτε μελέτη. Τι περιμένουν δεν καταλαβαίνω... εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας αλλά μάλλον «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».
70% του νερού καταναλώνεται από τους αγρότες

Για το νερό και τον αγροτικό τομέα μίλησε ο Γεωπόνος και Αγρότης Νίκος Νικολάκης ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας έχει ποσοστό 70% στην κατανάλωση νερού κάτι που σημαίνει ότι εάν γίνει εξοικονόμησή του από τους αγρότες με την κατάλληλη ενημέρωση και υποδομή, το όφελος θα είναι μεγάλο.
«Το φράγμα της Φανερωμένης και τώρα το φράγμα του Τσικαλαριού υποτίθεται ότι έγινε για τους αγρότες αλλά πάει στην ύδρευση και αυτό δείχνει την πολιτική βούληση του δήμου και ποια είναι η σχέση του με τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε σχολιάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η Επιτροπή του δήμου για τον πρωτογενή τομέα δεν συνεδριάζει ποτέ.
«Πρέπει να υπάρχει ένας τοπικός οργανισμός διαχείρισης του νερού...» τόνισε και πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία η σύνδεση του νερού με ένα γενικότερο
αναπτυξιακό σχεδιασμό.
«Μια άλλη θέση που έχουμε ήταν η κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης του βρόχινου νερού. Ένα ακόμα σημαντικό είναι οι αναβαθμίδες, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της προστασίας των περιοχών από την υπερβόσκηση» είπε.

Ο κ. Νικολάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση νερού που θα μπορούσαν να κάνουν οι αγρότες αφού ο αγροτικός τομέας έχει μεγάλο ποσοστό στην κατανάλωση νερού το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 70%. «Αν φανταστούμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα 8-10% εξοικονόμησης νερού είναι πολύ σημαντικό» σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι αγρότες μπορούν να κάνουν οικονομία στο νερό με το πότισμα.
Ο κ. Νικολάκης μίλησε επίσης για την ποιότητα του νερού κάτι που αφορά τους αγρότες και έχει να κάνει με τα λιπάσματα που επιβαρύνουν τα νερά. «Πρέπει να κρατήσουμε την ποιότητα με σωστές διαχειριστικές τεχνικές. Να ξέρουμε πότε βάζουμε το λίπασμα και τα φυτοφάρμακα, τα οποία είναι ένα εργαλείο που πρέπει ο αγρότης να ξέρει να το χρησιμοποιεί. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει αν προσέξουμε είναι η υπεράντληση, όπως την περίπτωση του Λιβαδιού».

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης υδάτινων πόρων
 Ο Γραμματέας της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για τα νησιά μας» Βασίλης
Θεωνάς αναφέρθηκε στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης υδάτινων πόρων στη Νάξο, παρουσιάζοντας μέρος του προγράμματος της παράταξης για τη διαχείριση των υδάτων.
«Το πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτων πατάει σε τρεις άξονες και έχει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και αυτά που θα πρέπει να ληφθούν για να έχουμε αρκετό νερό και ποιοτικό» είπε.
Ο κ. Θεωνάς μεταξύ άλλων μίλησε για εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, για μελέτη διαχείρισης υδατικών πόρων, για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, καλλιέργεια και προστασία πηγών και κατασκευή μικρών φραγμάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Λιβάδι το οποίο όπως είπε είναι υφαλμυρισμένο και με ρύπανση που οφείλεται στην έλλειψη σωστής περιβαλλοντικής διαχείρισης από το δήμο. Όπως τόνισε, υπάρχει (από το 2014) μελέτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα προσπαθήσει να εκτιμήσει το υπόγειο δυναμικό στο Λιβάδι.

«Τι νερό θα μπορέσει να διοχετευτεί εκεί από το φράγμα Τσικαλαριού... Θα πάρει την οριστική μελέτη των αγροτικών δικτύων του 1990 που αφορούσε το φράγμα Φανερωμένης και τη λιμνοδεξαμενή, να την αναμορφώσει με βάση τα νέα δεδομένα και θα καταλήξει σε ένα σχέδιο αφού συμπεριλάβει και την αναμόρφωση του βιολογικού καθαρισμού και λάβει υπόψιν την Αλυκή του αεροδρομίου, ώστε να μπορέσει να εκτιμήσει υπόγεια και επιφανειακά νερά τα οποία θα διοχετεύσει σε ύδρευση, άρδευση και απόθεμα. Αυτή είναι μία μελέτη που θα την τρέξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και κοστίζει 400.000 €. Το έργο που θα προκύψει από τη μελέτη, θα έρθει στην επόμενη διαχειριστική περίοδο (2020 - 2027). Είναι ένα έργο προτεραιότητας που δεν μπορεί να περιμένει το τέλος της επόμενης δεκαετίας... Πρέπει ο δήμος να αναλάβει δράση. Όπως κόπτεται να έχουμε αεροδρόμιο και πήρε μέρος της δαπάνης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας πάνω του, έτσι και εδώ θα πρέπει μέρος από αυτό το κόστος να το πάρει πάνω του ο δήμος και να αρχίσει να εκπονεί στάδια αυτής της μελέτης, για να φτάσουμε πιο γρήγορα να τελειώσει και να δρομολογήσουμε έργα για να ανακουφίσουμε το λιβάδι και να δώσουμε χρήσιμο νερό στον τόπο που έχει ανάγκη. Ο ΒΙΟΚΑ έχει αιχμή εισόδου γύρω στα 12,5 με 15.000 κυβικά την ημέρα, γιατί να το πετάμε στη θάλασσα;» τόνισε ο κ. Θεωνάς.
Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της λειψυδρίας

Στα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της λειψυδρίας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Αντώνης Βασαλάκης ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης της κεντροδυτικής Νάξου με την προμήθεια και εγκατάσταση τουλάχιστον μίας μονάδας αφαλάτωσης με δυναμικότητα σε παραγωγή πόσιμου νερού ως 2.000m3/d αναλύοντας τη διαδικασία την οποία θα μπορούσε να εφαρμόσει ο δήμος.
«Θα μπορούσε ο δήμος να έχει εγκαταστήσει ήδη από τη λήξη του φετινού χειμώνα, οπότε ήταν γνωστά τα πενιχρά δεδομένα των βροχοπτώσεων, μία μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή Γαλήνης – Εγγαρών και με τον τρόπο αυτό, το νερό θα μπορούσε να προωθείται στη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών. Ακολούθως τα αναμεμειγμένα ύδατα θα περνούσαν από τελική ρύθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους στο ταχυδιυλιστήριο, ώστε να διοχετεύονται στο δίκτυο» είπε.

Ο κ. Βασαλάκης αναφέρθηκε επίσης στα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες τα οποία κατά δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου είναι 550.000m3, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι γίνεται με τα υπόγεια αποθέματα αν και «είναι κοινό μυστικό, ότι η στάθμη πηγαδιών και γεωτρήσεων έχει ήδη κατέβει σημαντικά».
«Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και διανύουμε την περίοδο άρδευσης του βασικότερου αγροτικού προϊόντος της Νάξου που είναι η καλοκαιρινή πατάτα» σημείωσε.
«Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα εγκατάστασης και δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει άμεση αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και να εξεταστεί η αναγκαιότητα υποβολής αιτήματος κήρυξης τμήματος ή του συνόλου του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας» τόνισε ο κ. Βασαλάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στη «συνεχή και αξιόπιστη ενημέρωση των δημοτών, μέσω της ιστοσελίδας του δήμου και επίσημων ανακοινώσεων για τις χρησιμοποιούμενες κάθε φορά πηγές υδροληψίας, τα συνολικά και επιμέρους διαθέσιμα αποθέματα υδάτων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού (αποτελέσματα μετρήσεων από διαπιστευμένο φορέα) και ενδεχόμενους περιορισμούς στη χρήση τους ως κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση».

«Πρέπει επιτέλους να προνοούμε»
  Ο επικεφαλής των «Πολιτών» Βασίλης Βρούτσης λίγο πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις και η συζήτηση με τους παρευρισκόμενους άσκησε για ακόμα μια φορά κριτική στη δημοτική αρχή κατηγορώντας την για προχειρότητα και «ράβε-ξήλωνε» για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
«Ακούστηκαν πολλά για το τώρα, το αύριο, το μεθαύριο. Όταν ακούμε για έργα δεν είναι κάτι το οποίο θα γίνει σήμερα. Θα πρέπει πρώτα να θεμελιώσουμε για το αύριο με σωστή διαχείριση και με πίεση στους αρμόδιους, να διεκδικήσουμε για τον τόπο μας. Αυτό δε γίνεται με το να πηγαίνει ο δήμαρχος στον Σκουρλέτη και να ικετεύει για αφαλάτωση και γεωτρήσεις, αφού έτσι αποδεικνύεται η προχειρότητα και το «ράβε-ξήλωνε» από τη στιγμή που ο δήμος δεν έχει προνοήσει να έχει μελετήσει σωστά, μία έστω αφαλάτωση.
Δεν έχουν γίνει μελέτες. Ας κάνουμε τις μελέτες και όταν έρθει το πρόγραμμα χρηματοδότησης να είμαστε έτοιμοι για να τις εντάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε κεφάλαιο, πρέπει βήμα-βήμα να προγραμματιστούμε ως δήμος και κοινωνία όλοι μαζί. Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα αφού δημιουργηθεί. Πρέπει επιτέλους να προνοούμε» κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των λιγοστών παραβρισκόμενων ήταν μέλη της παράταξης «Νησιωτική Πολιτεία», εκπρόσωποι της ΕΑΣ Νάξου, του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας στη Νάξο Θανάσης Γρυλλάκης και ο μηχανικός του δήμου κ. Πανταζίδης.

απο  naxostimes.gr



ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ & ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου