ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ






* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η προγεγραμμένη καταστροφή των υγροτόπων θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Νάξου.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» συμμετέχοντας στη Δημόσια Διαβούλευση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους» διαμαρτύρεται για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες. Οι συντάκτες του διατάγματος μη διαθέτοντας ούτε στοιχειώδεις γνώσεις γεωγραφίας αντιμετωπίζουν τη Νάξο σαν ένα νησί του μεγέθους της Αντιπάρου δηλαδή με 4 υγροτόπους και κάτω από το μισό της Πάρου που προστατεύονται 9 υγρότοποι.
Το ζήτημα για το Δήμο μας είναι φλέγον όταν είναι γνωστό ότι 6 υγρότοποι των δυτικών ακτών της Νάξου, ένας στο  Απόλλωνα και ένας στο Κουφονήσι υφίσταται αφόρητες πιέσεις από την τουριστική ανάπτυξη. Το κυνήγι των πουλιών, τα μπαζώματα στις όχθες τους είναι καθημερινά, αλλά και η ανέγερση ξενοδοχείων μέσα στους υγροτόπους ή πολύ κοντά τους
είναι συχνή. Η προγεγραμμένη καταστροφή των υγροτόπων θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Νάξου.
Ζητούμε την ακριβή οριοθέτηση των υγροτόπων, την πλήρη επιστημονική μελέτη τους, την αυστηρή προστασία της ευρύτερης περιοχής των αμμοθινών, τη προστασία των νερών για τις ανάγκες των οικοσυστημάτων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων τους και τέλος την ανάδειξη τους σε χώρους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρατήρησης των πουλιών και εναλλακτικού ήπιου τουρισμού.
Στο παρακάτω πίνακα παραθέτουμε τα 12 μόνιμα υδατικά οικοσυστήματα όπως έχουν καταγραφεί από την WWF Ελλάς που εκτιμά ότι «το σύνολο των υγροτόπων της Νάξου είναι μακράν το σημαντικότερο και εντυπωσιακότερο σύνολο των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου γενικότερα». Το εμβαδόν έχει υπολογιστεί σε διπλωματική εργασία στο ΑΠΘ.
Κατάλογος υδατικών οικοσυστημάτων νήσου Νάξου
α/α
Είδος
Ονομασία
Υδρολογική Λεκάνη
Μέγεθος
Εμβαδόν (κατ’ εκτίμηση στρέμματα)
ΝΑΧ01
Α
Αλυκή Νάξου
Ρ. Παράτρεχος
          1.000                  
ΝΑΧ02
Λ
Λίμνες Αγίου Προκοπίου
Αγ. Άννα
 55
ΝΑΧ03
Λ
Λίμνες Γλυφάδας
Μικρή Βίγλα
 55
ΝΑΧ04
Ε
Έλος Πυργάκι ή Ποταμίδες
Πυργάκι
 5
ΝΑΧ05
Λ/Δ
Τ.Λ. Εγγαρών
Ρ. Γαρίνου
 95
ΝΑΧ06
Εκ
Εκβολή πηγών Σκουληκαριάς
Ρ. Γαρίνου
 30
ΝΑΧ07
Εκ
Εκβολές Ρύακα Απόλλωνα
Ρ. Ποταμός
 50
ΝΑΧ08
Εκ
Εκβολές Μυλοπεράματος
Ρ. Μυλοπέραμα
 2
ΝΑΧ09
Λ
Λίμνη Φράγματος Φανερωμένης
Ρ. Φανερωμένη
 70
ΝΑΧ11
Λ
Λίμνες Μικρής Βίγλας
Μικρή Βίγλα
 50
ΝΑΧ13
Ε
Έλος Αγιασσού
Αγιασσός
 50
ΝΑΧ15
Ε
Έλος Καλαντού
Ρ. Φύσας
 120

Μόνο οι 4 γραμμοσκιασμένοι περιλαμβάνονται στο σχέδιο Π.Δ., η Αλυκή Νάξου δεν περιλαμβάνεται (ορθά λόγω μεγέθους). Σύμφωνα με καταμέτρηση της έκτασης των παράκτιων μόνιμων και εποχιακών υγρότοπων της Νάξου από τους ορθοφωτοχάρτες του ΙΓΜΕ (1996), οι φυσικοί υγρότοποι (εκβολές, έλη και λίμνες) που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα του υπό διαβούλευση Σχεδίου Π.Δ έχουν την ακόλουθη έκταση:


ΝΑΧ02
Λ
Λίμνες Αγίου Προκοπίου
Αγ. Άννα
 79,5
ΝΑΧ03
Λ
Λίμνες Γλυφάδας
Μικρή Βίγλα
80,7
ΝΑΧ08
Εκ
Εκβολές Ρ. Μυλοπεράματος στον όρμο Αμπράμ
Όρμος Αμπράμ
3,5
ΝΑΧ11
Λ
Λίμνες Μικρής Βίγλας
Μικρή Βίγλα
 86
ΝΑΧ14
Εκ
Εκβολές Ρυάκα Πνίχτη (Κακόρυακας) στον όρμο Αγ. Δημητρίου
Όρμος Αγ. Δημητρίου
9,3
ΝΑΧ17
Εκ
Εκβολές Αγ. Μάμα
Όρμος Αγ. Μάμα
2,7
-
Λ
Λίμνη Πυργάκι – Βέλγικα
Όρμος Πυργάκι
10,3
-
Εκ
Εκβολές Πέρα Χωριού Απεράθου στον όρμο Αζαλά
Όρμος Αζαλά
3,5
-
Εκ
Εκβολές Ρέματος στον όρμο Λυώνα
Όρμος Λυώνα
6,0
-
Εκ
Εκβολές Ρέματος στη Χίλια Βρύση
Όρμος Χ. Βρύση
1,5

Οι δύο πρώτοι έχουν οριακά έκταση 80 στρεμμάτων ενώ ο τέταρτος την ξεπερνάει για λίγο (σημειώνεται ότι η έκταση ενός υγροτόπου εξαρτάται από την ετήσια υδροφορία και τον τρόπο τροφοδοσίας του με ύδατα).
Ποιό το καθεστώς προστασίας για τις προαναφερόμενες υγροτοπικές εκτάσεις; Ζητείται να περιληφθούν στον κατάλογο των προστατευόμενων οικοτόπων.
Τέλος σημειώνεται ότι εποχιακοί υγρότοποι οι οποίοι θα πρέπει να διερευνηθούν εντοπίζονται και:
  • στην περιοχή γύρω από την Αλυκή της Νάξου (Λαγκούνα – Αγ. Γεώργιος)
  • στη θέση Παχιά Άμμος ή Αμούδι στο Κουφουνήσι (KOF01 στην καταγραφή της WWF).
Τίθεται επίσης η ερώτηση για την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Σχεδίου Π.Δ. όπου ενώ αναφέρεται ότι για τα έργα προστασίας και διαχείρισης των παράκτιων υγροτόπων θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Κεφαλαίου Δ της ΚΥΑ 11014/703/Φ104/ΦΕΚ 332 Β 2003 (μετά από αξιολόγηση Περιβαλλοντικής Έκθεσης, δηλαδή περιβαλλοντική αδειοδότηση σε ένα στάδιο), την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων θα την εκδώσει ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της οικείας ΑΔΑ και όχι ο ΓΓ της οικείας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Τα παραπάνω υπεβλήθησαν στο αρμόδιο Υπουργείο στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του Σχεδίου Π.Δ. με τίτλο «Καταγραφή των μικρών νησιωτικών υγροτόπων της χώρας και καθορισμός μέτρων για την προστασία και διατήρησή τους».
ΝΑΞΟΣ 1 6 11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου