ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ






* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εισήγηση στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εισήγηση στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
 Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει χτυπήσει βάρβαρα την Ελληνική κοινωνία και τη κοινωνία των νησιών μας, δεν είναι κάποιου είδους τυχαία θεομηνία ή κακοτυχία. Έχει συγκεκριμένα αίτια που πηγάζουν μέσα από το βαθειά ριζωμένο καπιταλιστικό σύστημα, τις επιλογές των κυβερνήσεων να συντηρούν αυτό το σύστημα άκριτα, εξυπηρετώντας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, την εδραιοποίηση του μονόδρομου των επιλογών της ευρωπαϊκής οικονομικής ελίτ  και φυσικά την διάχυση αυτών των πολιτικών μέσα στην κοινωνία μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συγκρότηση και λειτουργία ενός δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου φαντάζει ανήμπορη να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στις ζωές των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης μιας και δεν ακουμπά τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος, παρά μονάχα  κοιτάζει να επουλώσει (μια φορά το εξάμηνο!) πληγές.
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας έχουμε επανειλημμένα εκφέρει την άποψη ότι η θεσμική αλληλεγγύη δεν υφίσταται ως όρος και ότι μόνον η ίδια η κοινωνία έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα αίτια του προβλήματος και παράλληλα να αλληλοβοηθηθεί στα δύσκολα. Αυτό δε σημαίνει ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Με εισήγηση μας στην επιτροπή κοινωνικού παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (11 Νοεμβρίου 2014, αρ.πρωτ. 21693) είχαμε προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου ώστε να μετεξελιχθεί σε έναν θεσμό χρήσιμο για την κοινωνία και όχι απλά ένα μέσο παροχής ελεημοσύνης προς τους πολίτες. Είχαμε επίσης εισηγηθεί, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του Δήμου, να διατεθούν περισσότερα χρήματα στους κωδικούς που αφορούν στην κοινωνική πολιτική  και στα έργα υποδομής που αφορούν την ορεινή Νάξο και τα χωριά που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και ερημοποιούνται με γοργούς ρυθμούς. Δυστυχώς, όπως συνήθως, τίποτα από τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκε αλλά και ούτε καν συζητήθηκε στις θεματικές επιτροπές του Δήμου.
Πιστεύουμε ότι πριν οποιαδήποτε ψήφιση ή εισήγηση για παροχή κονδυλίων στο θεσμό του κοινωνικού παντοπωλείου για το έτος 2016 απαιτούνται οι παρακάτω ενέργειες:
Α. άμεση εξεύρεση μεγαλύτερου χώρου για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου που να πληροί τους κανόνες υγιεινής και αποθήκευσης τροφίμων, Β. τη λειτουργία της Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε μηνιαία (τουλάχιστον) βάση ώστε να λύνονται άμεσα τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και να προγραμματίζονται οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του, Γ. την πρόσληψη κοινωνικού λειτουργού, Δ. την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών πάνω σε θέματα αλληλεγγύης, Ε. τη δημιουργία και οργάνωση ενός χώρου αλληλεγγύης όπου εκτός του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα περιλαμβάνει: 1) δημοτικό αναψυκτήριο που θα προσφέρει προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, 2) χώρο διευκόλυνσης εξεύρεσης εργασίας, 3) χώρο ενημέρωσης και στήριξης των δημοτών για τα δικαιώματα τους, 4) χώρο βιβλιοθήκης και δωρεάν πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές, 5) γραφείο κοινωνικού λειτουργού, 6) κοινόχρηστοι χώροι εκδηλώσεων Ζ. την εξεύρεση κρατικών πόρων για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε προϊόντα και υπαλλήλους Η. τη συχνή εναλλαγή των προσώπων που αποτελούν την Επιτροπή Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Νάξος, 11 Ιουνίου  2015  Για τη Δημοτική Κίνηση - ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας Γιάννης Μπαλτογιάννης Μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου