ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ


* Ας δώσουμε στη λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ το νόημά της, η συμμετοχή μας μπορεί να αλλάξει πολλά. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.*


Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Ευθεία επίθεση της Θ. Κίζη στη δημοτική αρχή

ΑΠΟ NAXOS NOW
Έντονη ήταν η κριτική που άσκησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας», Θ. Κίζη στη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων.
Η κ. Κίζη κατήγγειλε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή παραμένει εδώ και τρία χρόνια εγκλωβισμένη στις μνημονιακές πολιτικές που καταρρακώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργώντας ουσιαστικά ως εισπράκτορας του κεντρικού κράτους.
Η κ. Θέκλα Κίζη
Όπως τόνισε μάλιστα επικαλούμενη συγκεκριμένα παραδείγματα της καθημερινότητας των δημοτών, η κ. Κίζη επεσήμανε ότι «αυτό που ζούμε σήμερα είναι η καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία 4 χρόνια, οι ΟΤΑ έχουν χάσει το 60% της χρηματοδότησής τους.
«Η αυτοδιοίκηση πλέον απειλείται, ενώ πολύ σύντομα, αν συνεχιστεί η υποχρηματοδότησή της, τότε βασικοί τομείς της καθημερινότητας των πολιτών (σ.σ. καθαριότητα κλπ) θα είναι από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να καλυφθούν», είπε εξάλλου σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, εκφράζοντας την ανησυχία της για το κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί να σταθεί στο πλευρό των δημοτών και να παράξει το απαιτούμενο έργο.
Στόχος των παραπάνω τακτικών σύμφωνα με την κ. Κίζη, είναι να περάσουν σιγά – σιγά ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα, μοντέλο το οποίο έχει αρχίσει ήδη να υιοθετείται από άλλους Οργανισμούς Τοπικής ανά την επικράτεια.
«Αναποτελεσματικός ο δήμαρχος»
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, η κ. Κίζη έστρεψε τα πυρά της στη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός παρατηρητής, χωρίς να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα εξασφάλιζαν την ορθή λειτουργία του Δήμου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός, ότι η κ. Κίζη κατηγόρησε προσωπικά το δήμαρχο για αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα να διαχειριστεί τη λαίλαπα των προβλημάτων που πλήττουν το Δήμο Νάξου, αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση εν γένει.
Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απάθεια απέναντι στις παράλογες αξιώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ήδη αρκετά ακίνητα του Δήμου (Παραλία Ηρακλειάς, 1100 στρέμματα στην Αλυκή κ.α.), έχουν ήδη πάρει την τροχιά της ιδιωτικοποίησης, στο όνομα της υποτιθέμενης ανάπτυξης.
Μάλιστα η κ. Κίζη επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην πλειοψηφία του Δήμου Νάξου, λέγοντας ότι ουσιαστικά κινείται στους κυβερνητικούς ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες αλλά και την ποιότητα ζωής στο Δήμο.
Στασιμότητα και συσσώρευση προβλημάτων
«Σε όλες τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο δημ. Συμβούλιο, ενώ η δημοτική αρχή δείχνει να συμφωνεί, στη συνέχεια αφήνει τα πράγματα στάσιμα, με αποτέλεσμα τη διαρκή συσσώρευση προβλημάτων», σημείωσε μάλιστα με νόημα, καταγγέλλοντας παράλληλα τη δημοτική αρχή, ότι με την πολιτική που χαράσσει, υποβαθμίζει δραματικά την δημοτική κοινότητα της Χώρας αλλά και άλλες περιοχές που υπάγονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να βρίσκει τον τρόπο να επικοινωνεί με τους πολίτες και να λειτουργεί γι’ αυτούς ως το τελευταίο δίχτυ σωτηρίας» σχολίασε μάλιστα η κ. Κίζη, δίνοντας για άλλη μια φορά έμφαση στην κοινωνική πολιτική που οφείλουν να χαράσσουν όλες οι δημοτικές αρχές.
Η κ. Κίζη επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι η αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τις ανάγκες τους. Επίσης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αυταρχισμό και έλλειμμα δημοκρατικότητας (ανέφερε ω ς παράδειγμα την… τουλάχιστον άκομψη υποδοχή της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο), ενώ σημείωσε ότι μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, η ορεινή Νάξος καθώς επίσης και οι Μικρές Κυκλάδες έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους τους.
Οι προτάσεις και οι προθέσεις των «Πολιτών για τα Νησιά μας»
Προτεραιότητες της δημοτικής κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας», είναι σύμφωνα με την κ. Κίζη η άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την πλευρά του Δήμου, καθώς επίσης και η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων, ιδίως σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, στο πλαίσιο πάντα της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιοχών που εντάσσονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Τέλος, ερωτηθείσα για τα σχέδιά της όσον αφορά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κ. Κίζη απάντησε ότι δεν έχει προκαθοριστεί ποιος θα ηγηθεί της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες για τα Νησιά μας», ωστόσο, αυτό που έσπευσε να υπογραμμίσει είναι ότι η Κίνηση θα παραμείνει στις επάλξεις, καλώντας τους δημότες ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να συστρατευθούν μαζί της για το καλό του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου